Livet med bivirkninger

Hverdagen med bivirkninger og skader

Hverdagen med bivirkninger og vaccineskade kan være forskellig fra person til person afhængig af, hvor hårdt man er ramt. Nogle er så dårlige, at de er sygemeldt fra job eller ikke er  i stand til at passe uddannelse og skole, mens andre ”kun” har fravær i større eller mindre grad. Fælles for alle er, at bivirkningerne/skaderne bliver en del af hverdagen.

Som med andre sygdomme er det vigtigt at være åben over for sine omgivelser om, hvordan man har det. Det kan i visse tilfælde være vanskeligt at tage dialogen med sin arbejdsgiver, for man kan frygte, at man mister sit job. Hvis det er tilfældet, så kontakt din fagforening og få dem til at hjælpe dig med at håndtere det mest korrekt.

Er du under uddannelse, skal uddannelsesinstitutionen vide, hvorfor du er fraværende eller går hjem i utide. Det kan være nødvendigt med en lægeerklæring, og selvom din læge måske ikke anerkender, at det er bivirkninger og skader om følge af HPV-vaccinen, der er årsag til din tilstand, skal han give dig en lægeerklæring, når du er syg.

For yngre skolebørn gælder også, at skolen og sundhedsplejerske skal vide, hvad der er årsagen til fravær. Det kan være en god idé at alliere sig med lærere og kammerater, så de kan sørge for, at man ikke kommer for langt bagud ved for eksempel at sikre, at man får de bøger og opgaver med mere, der uddeles i skolen.

Hjælp til forklaring

Nogen oplever, at det er svært at forklare, hvad man fejler, og mange møder svaret ”jeg er også blevet vaccineret, og jeg har slet ikke oplevet noget”.  Heldigvis er der mange, der ikke får bivirkninger, men så må du forklare, at ligesom man kan være  allergisk overfor kattehår eller citrusfrugter, ja så er du altså allergisk overfor noget af det vaccinen indeholder, og derfor reagerer din krop, som den gør.

Mange ryster også på hovedet af, at du eventuelt går til alternativ behandling. Men også her skal du være positiv. Så længe der ikke er andre, der kan byde ind med en behandling, kan homøopati, zoneterapi eller hvad man nu vælger, være det eneste, der hjælper. Så indstil dig på, at du møder nogen, der er uforstående for din situation. Heldigvis er der rigtig mange, der forstår dig og har omsorg for dig!

Hvis du er belastet af din vaccineskade, må du prøve at søge hjælp hos det offentlige. Det kan være, at du har brug for ekstra undervisning til din datter, hvis hun ikke kan passe sin skole, du kan få behov for økonomisk støtte til kostomlægning og/eller til behandlinger i udlandet. Kontakt din kommune for flere informationer og hjælp til at søge støtte.

Undgå den store diskussion

Der er mange følelser og interesser involveret, når talen falder på bivirkninger efter HPV-vaccinen. Nogle vælger ligefrem at lade være at fortælle deres omgivelser, at de mener, de er blevet syge efter vaccinen – så undgår man diskussionen. Men man skal oplyse sin læge, hvis symptomerne er opstået efter vaccinen og det skal skrives ind i ens journal. Og endelig så skal det anmeldes som bivirkning – også i tvivlstilfælde.

Hvis du har brug for hjælp i dialogen med det offentlige, kan du som medlem af HPV-update for støtte gennem Dansk Handicap Forbund. Læs mere om dine muligheder her.

Før dagbog

Det er en rigtig god idé at føre dagbog over sine bivirkninger/skader og hvilke konsekvenser, det har i form af fravær og lignende. Skriv gerne dagligt, hvilke bivirkninger/skader, du har oplevet, og hvad styrken har været. Angiv styrken ved brug af en skala fra 1-10, hvor 10 er uudholdeligt og 1 er svagt. På den måde er det lettere at forklare/dokumentere, hvordan udviklingen er. Husk også at skrive ned, om der har været andet fx forkølelse eller influenza, og om du har haft menstruation. Mange oplever forværring i disse situationer, så dagbogen kan være medvirkende til at dokumentere, om det er tilfældet for dig.

I dagbogen kan du også notere kort, hvad du har spist, for det kan give dig en ledetråd om, hvorvidt der er visse dele af din kost, som bevirker, at du får det værre. Så noter kort, hvad hovedbestanddelene har været og er der dage, hvor du har det rigtig slemt så skriv detaljeret ned, hvad din kost har bestået af de seneste dage op til, at du fik det rigtig skidt.

Dagbogen kan også være et redskab til, hvis du en dag skal have udbetalt erstatning.

Tænk positivt

Vigtigt er det, at bivirkningerne/vaccineskaden ikke må overtage dit liv. Du skal tænke positivt. Tænk på, at det kan og skal blive bedre. Nyd de dage eller timer, hvor der ikke er så mange bivirkninger og tænk over de bivirkninger, der stopper. Det kan hjælpe dig til at tænke positivt og ikke blive alt for psykisk påvirket, hvis du er hårdt ramt.

Hvis du kører hård diæt, kan det godt være lidt stressende hele tiden at have alle de forbud. Så hav en liste over hvilke ting, du synes smager rigtig godt, og som du ikke får det skidt af. Når så livet bliver alt for surt, så forkæl dig selv med disse lækkerier.